חג פסח הוא אחד המועדים החשובים בתרבות היהודית, בו אנו חוגגים את יציאתנו מעבדות לחירות ועל הדרך גם אוכלים חרוסת טעימה, לצד כל זה וגם זו היא מסורת, מדובר באחד החגים היותר מאתגרים עבור הישראלי הממוצע: הפוטנציאל הנפיץ הטמון בהפגשת כלל בני המשפחה המורחבת סביב שולחן אחד, הצורך להעסיק את הילדים לאורך החופשה הארוכה ולא פחות מכך האתגר הקולינרי- שבוע ימים של תזונה מבוססת מצות. נדמה כמעט כין אין גינוי קולינרי באוצר המילים העברי שלא הוצמד לאכילת מצות וכלל הנראה בצדק, שכן ככל הנראה בעת יציאת מצרים סוגיות של טעם ועיכול קל לא עמדו בראש סולם העדיפויות של בני ישראל.
אחרי שאמרנו את כל זה, נציין כי לא באנו הנה כדי להתלונן אלא כדי להציע מענה לאדם המתענה תחת עול המצות הבא עליו. איזה מענה? במידה ולא זכיתם, הגיע הזמן להכיר את המצה המטוגנת, אותה מצה ידועה לשמצה אשר במחי הספגתה בקערת חלב טרי, ביצים ותבלינים הופכת למאכל פחממתי ממכר וטעים באופן בלתי סביר בעליל.
מצה מטוגנת, הסיפור המלא
שורשיה של המצה המטוגנת, הידועה גם בשמות: מַצִּיָּה, מצה בריי, מצה ברייט או מצה בראן, נעוצים בעדות אשכנז, שם השתרש המאכל כאחד ממאכלי חג הפסח ולמעשה כגרסת חג הפסח למאכל המוכר – חלה מטוגנת או לחם מטוגן. למרות הפשטות היחסית בה מתאפיין המתכון להכנת המצה המטוגנת, קיימות לו מגוון וריאציות ותוספות רבות, עד שבדומה מעט לחמין, נראה כי לכל משפחה ישנו את המתכון המסורתי שלה להכנת מצה מטוגנת.
יש המעדיפים להספיג את המצות במים במקום חלב, אחרים מעדיפים להכין גרסה מתוקה למאכל וממירים את המלח והפלפל בסוכר, ריבה או ממתיק אחר. יש הגורסים כי יש לשבור את המצות לחתיכות קטנות-קטנות בעוד אחרים יטענו בתוקף כי הדרך הראויה היא שבירת המצות לחתיכות גדולות ומאסיביות. יש חובבי מצה בריי שלא יעזו לטגן את המצות בשומן אחר מלבד חמאה, בעוד אחרים יעדיפו גוון קליל יותר ויעשו שימוש דווקא בשמן זית. גיוון דומה מתקיים גם בנוגע לתוספות האפשריות והמקובלות למציה, ביניהן ניתן למנות: פטריות, בצל, עשבי תיבול, גבינה צהובה, גבינה מלוחה (לפני הטיגון) או דווקא יוגורט, קצפת, חמאה, גבינה רכה או פירות חתוכים (בזמן ההגשה).
מצה מטוגנת המתכון
אחרי שלמדנו והכרנו, הנה המתכון עצמו, כך תוכלו גם אתם להכין מצה מטוגנת להנאת בני המשפחה.
חומרים (עבור מנה אחת):
- 2 מצות
- 2 ביצים
- חלב על פי הצורך
- כפית מלח ותבלון נוסף על פי הטעם האישי
- חמאה או שמן טיגון
אופן ההכנה
- שוברים את המצות ביד לפיסות קטנות.
- מכניסים את שברי המצה לקערה ומספיגים אותם בחלב למשל כמה דקות עד אשר המצה מתרככת מעט ולפני הפיכתה לספוגית ממש.
- שופכים את החלב מן הקערה ומוסיפים אליה את הביצים.
- טורפים את הביצים ואת שברי המצה בדומה לטריפת ביצים להכנת חביתה.
- מתיכים את החמאה במחבת גדול או מחממים את השמן.
- שופכים אל המחבת את תערובת המצות והביצים ומטגנים למשך כ-2 דקות, הופכים את שברי המצה ומטגנים את צידן השני.
מגישים לשולחן ובתאבון!